Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluştururlar. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden olmaktadırlar.

Çürük nedir nasıl oluşur?

Diş çürüğü, bakterilerin ürettikleri asitle dişin sert yapısını oluşturan diş minesi, dentin ve sement tabakalarına hasar verdiği bir hastalıktır. Bu dokularda bakterilerin çalışması sonucu zamanla dişlerde kaviteler (oyulmuş boşluklar) meydana gelmektedir.

Fırçalandığı halde diş neden çürür?

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.

Diş çürüğü nasıl oluşur formüle ediniz?

Özellikle şekerli ve unlu besinlerin tüketilmesi halinde ağızda kalan artıklar ağız sağlığında yıpratıcı etkiye sahip olan asitlere neden olmaktadır. Besin artıkları sonucunda oluşan asitler, dişlerin mineral dokusunu etkisiz hale getirerek, diş minesinin bozulmasına ve diş çürüğüne neden olur.

Çürüğün oluşmasında etkili faktörler nelerdir?

Günümüzde yapılan birçok araştırmada diş çürüğünün oluşumunda başlıca üç faktörün rol oynadığı belirtilmiştir. Bunlar; karyojenik mikroflora, fermente olan karbonhidratlar ve dental plaktır.

Çürük başlangıcı nasıl anlaşılır?

Çürükler bazen siyah veya kahverengi bir nokta olarak görülür….Başlıca çürük belirtileri şunladır:

  • Ağızda kalıcı ağız kokusu veya kötü bir tat.
  • Hassasiyet.
  • Sıcak, soğuk, şekerli yiyecek veya içecekler tüketildiğinde kötüleşen ağrı
  • Diş üzerinde tebeşirimsi beyaz bir nokta.

Diş çürümesine ne yapılır?

Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.

Diş fırçalama ile çürük geçer mi?

– Düzenli ağız bakımı: Dişlerin her gün iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımı ağız sağlığının en temel adımlarındandır. Unutmayın, diş fırçalamak çocuklar için de önem arz eder. Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur.