Kanser tanısı almış tüm hastalarda kullanımı gerekmemekte olup, bazı özellikli tümörler ve çocukluk çağı tümörlerinde multidisipliner tümör konseylerinde tartışılarak endikasyon konulması önerilmektedir. Proton tedavi merkezi ve teknolojisi ülkemizde henüz mevcut değildir.May 10, 2019

Proton tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?

Avrupa'da proton tedavisi öncelikli olarak beyin, omurga, prostat ve mide dahil olmak üzere solid (katı) kanserler için kullanılıyor.

Proton ışın tedavisi Türkiye’de nerede var?

Henüz ülkemizde bir proton tedavi merkezi açılmamıştır. Bunun en önemli nedeni, proton tedavisinin, standart radyoterapilere göre maliyetinin oldukça fazla olmasıdır; örneğin proton tedavisi, ileri radyoterapi teknolojilerinden biri olan yoğunluk ayarlı radyoterapiye kıyasla bile 5 kat daha maliyetlidir.

Parçacık tedavisi nedir?

Parçacık ışını tedavisi, proton (hidrojen atomunun çekirdeğini oluşturan maddeler) veya karbon iyonlarından oluşan bir ışını doğrudan tedavi alanına odaklayarak kanserli hücreleri ortadan kaldıran bir kanser tedavisidir.

Iyon terapi nedir?

Ağır iyon terapisi, birçok tümörün (kafa, boyun, akciğer tümörü vb.) tedavisi için geleneksel foton terapisine kıyasla yarar sağlamaktadır. Günümüzde, protonlar ve karbon iyonlarının yanı sıra tedavi için yeni iyon demetlerinden istifade edilmeye yönelik artan bir ilgi bulunmaktadır.

Radyoterapide kullanılan tedavi cihazları nelerdir?

Radyoterapi Cihazları

  • CyberKnife Radyocerrahi ile radyoterapi – ışın tedavisi. CyberKnife, milimetrik hassasiyette kanser tedavisine olanak sağlayan robotik radyocerrahi sistemidir. …
  • TrueBeam STx ile Radyoterapi – Işın Tedavisi. …
  • Rapidarc ile 3 Boyutlu Konformal Radyoterapi. …
  • Elekta Versa HD ile Radyoterapi – Işın tedavisi.

Radyoterapi nasıl bir tedavi yöntemidir?

Radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için radyasyonun kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Tedavide yüksek enerjili radyoaktif ışınlar kullanıldığı için ışın tedavisi olarak da bilinir. En sık olarak X-ışınları kullanılır, fakat proton gibi diğer enerji türleri de kullanılabilir.

İyon nedir çok kısa bilgi?

İyon ya da yerdeş (Fransızca kökenli ion), bir veya daha çok elektron kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan (veya bir atom grubundan) oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. Atomlar kararsız yapılarından kurtulmak ve kararlı hale gelebilmek için elektron alırlar ya da kaybederler.