Şiir içindeki mısraların kümelenmesinden meydana gelen nazım birimi; kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır; – İki mısralık öbeklere beyit; – dört mısradan oluşanlara kıta veya dörtlük; – üç, beş ve daha fazla mısralı öbeklere bent denir.

Mısra dize dörtlük nedir?

Dörtlük dört satırdan oluşmuş şiirlere denir. Dörtlük şeklindeki şiirlerin her bir dörtlük kısmına kıta denmektedir. Dize ise dörtlükten farklı olarak bir satırına verilen isimdir.

Beyit kaç dizeden oluşur?

Beyit: İki mısradan meydana gelen nâzım parçasına beyit denir. Divan edebiyatında gazel, kaside gibi nazım şekilleri beyitlerden meydana gelir. Bent: Bir şiiri meydana getiren bölümlerden her birine bent denir.

Dörtlük nedir ve örnekleri?

Dört dizeden oluşan kümeye “dörtlük” denir. Bir konu etrafında toplanmış dört dize kümesinden oluşan dörtlükler halk edebiyatının temel birimlerinden biridir. Bunlar, düzyazıdaki paragraf gibidir. Necip Fazıl Kısakürek'e ait olan aşağıdaki “Beklenen” şiiri de iki dörtlükten meydana gelmiştir.

Şiirin dış yapı unsurları nelerdir?

Şiirin dış yapısında; nazım birimi, kâfiye ve redif, vezin ve nazım şekillerini görürüz. Şâir muhtevâyı bu dış yapı içerisinde sunar. Dış yapı devrin ve şâirin edebî anlayışına göre değişebilmektedir. "Şiirde dış yapı unsurları" dediğimiz bu şeklî yapı divan şiirinde kuralcı ve gelenekçi bir hüviyet kazanmıştır.

Iki dize nedir?

Dize, şiirin temel birimidir. … Halk şairleri dize için genellikle “satır” terimini kullanır. Bir beytin birinci dizesine “üst satır”, ikinci dizesine ise “alt satır” denir.

Şiirde dize nasıl olur?

Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir. Genelde belli bir vezne (ölçü) göre düzenlenir; fakat ölçüsü olmak zorunda değildir. Bütün şiirler mısralar halinde düzenlenir. Bu yönüyle en küçük nazım birimidir denilebilir.

Bent en fazla kaç dizeden oluşur?

– dört mısradan oluşanlara kıta veya dörtlük; – üç, beş ve daha fazla mısralı öbeklere bent denir.