KAR YAĞARKEN ŞİMŞEK ÇAKAR MI, GÖK GÜRLER Mİ? Cephesel orajın 1990'lı ve 2000'li yılların başında da görüldüğünü anlatan Okan Bozyurt, "Kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması nadir bir olaydır.Jan 24, 2565 BE

Kar yağarken gök gürültüsü neden olur?

Kar yağarken gök gürültüsü olayı genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanır. Bu durum için deniz üzerinde aşırı soğuk havanın olması gerekir. … Yükselen hava bulut içerisinde küçük dolu tanelerine dönüşüyor. Bu dolular bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçince gök gürültüsü oluşturuyor.

Kar yağarken gök gürler mi?

Bu doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile gök gürültüsü oluşuyor. Her kar yağışında gökgürültüsü oluşmayacağını belirten uzmanlar ise genellikle bu hava olayının denize kıyısı olan bölgelerde yaşandığını belirtiyor.

Gök gürültüsü nedir nasıl oluşur?

Gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım esnasında oluşan patlamaya benzer yüksek ses. … Yıldırım demetlerini çevreleyen havada oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi havanın hızla genleşmesine neden olur. İşte, havanın bu ani genleşmesi sonik ses dalgası yaratır, ki bu da gök gürültüsünü meydana getirir.

Kar yağarken hava neden turuncu olur?

Gece hava niye turuncu renk olur? … Kar yağarken havanın turuncu olması şehrin ışıklarıyla ilgilidir. Böyle bir durumda şehrin ışıklarının (sokak lambaları, binaların ışıkları v.b.) renksiz olan, şeffaf kar taneleri tarafından yansıtılması ve kırılması neticesinde hava turuncu renk tonlarında aydınlanmaktadır.

Kar yağarken hava nasıl olur?

Kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Aslında burada olan kar yağışından hemen öncesinde gerçekleşen ısınmadır ve bu ısınma kar yağışının oluşması aşamasında yaşanır.

Kış aylarında şimşek çakar mı?

Meteoroloji yetkilileri ise konuya ilişkin açıklamasında, "Gökgürültüsü şimşek ve kar yağışı yadırgandı. Çok soğuk olduğu zaman havada dikine gelişen bulutlar oluşuyor. … Bu nedenle de aynı ilkbahardaki gibi gök gürültüsü meydana geliyor. Kar yağarken şimşek çakmaz diye bilimsel bir kural yok.

Neden kar yağarken gök Gürlemez?

Kış aylarında havanın alçak ve yüksek kısımları arasında ısı farkı az, alçak seviyelerde ise nem de fazla olduğundan şimşek, yıldırım ve sonucunda gök gürültüsü olayı daha az görülür. … Buna gök gürlemesi diyoruz.